Fogpótlás

Rögzített fogpótlás

 

Korona és híd

 

Korona készítésére van szükség akkor, ha a fog koronai része olyan mértékben destruált szuvasodás vagy sérülés miatt, hogy az töméssel már nem helyreállítható. A korona elkészítéséhez az orvos olyan formájúra preparálja a fogat, hogy arra a fogtechnikában elkészülő pótlás felragasztható legyen. 

Ha egy vagy több fog hiánya rögzített pótlással is pótolható, akkor az ún. híd készítése jöhet szóba. Ilyen esetben az orvos a foghiány melletti fogakat preparálja megfelelő formájúra.

 

Klinikánkon többféle típusú korona/híd is elérhető.

A fémkerámia korona fémvázból és az azt leplező kerámiából áll. Ezen típusú korona előnye az ára, hátránya viszont az, hogy nem nyújt megfelelő esztétikai hatást. 

 

A cirkónium porcelán korona cirkónium-oxid vázból készül, melyet szintén kerámiával lepleznek. A cirkon korona esztétikai szempontból viszont nagyon előnyös, mivel teljesen fogszínű, így képes természetes hatást keltve harmonizálni a többi foggal. 

 


 

Kivehető fogpótlás

 

Teljes kivehető műanyag protézis

 

Teljes fogatlanság esetén az életminőség javításának érdekében készíthető protézis típus, ugyanis feladatai közé tartozik a rágóképesség helyreállítása, a foghiány következtében megváltozott arcvonások korrekciója, a beszéd helyreállítása, az állkapocsízület károsodásának megelőzése és az önbizalom visszanyerése is.

 

Kapoccsal elhorgonyzott részleges kivehető fogpótlás

 

Abban az esetben alkalmazható protézis típus, amikor a páciensnek vannak a pótlás elhorgonyzására alkalmas fogai, de a meglévő fogak száma nem elegendő a rögzített pótlás készítésére. Ilyenkor a pótlás fém kapcsok segítségével rögzül a fogakon, műanyag része pedig felfekszik a nyálkahártya-csont alapzatra.

 

Kombinált fogpótlás

 

Szintén abban az esetben alkalmazható fogpótlás, amikor a hiányzó fogak száma miatt már nincs lehetőség rögzített pótlás készítésére. A kombinált fogpótlás három részből tevődik össze; a maradék fogakon rögzülő, fémkerámia hidakból és koronákból álló fix részből, a nyálkahártya-csontalapzaton fekvő kivehető részből, és az ezeket összekötő elhorganyzó eszközből, melyet a kapcsos pótlással ellentétben a fogtechnikus képes elrejteni, ami amellett hogy ezáltal nem csak kiváló esztétikai hatást nyújt, stabil rögzítést is biztosít.

Azokban az esetekben, ahol 3 vagy annál több fog van a kezelendő állcsontban és ezek elhelyezkedése ideális a híd készítésére, ott ún. csúsztató készíthető.
Ha azonban a fogak elhelyezkedése nem megfelelő, vagy a fogak száma kevés, ott az ún. teleszkópos fogpótlás alkalmazható.
 
Ezen elhorgonyzási technikák esetén a pótlásba bevont fogakat mindig le kell csiszolni!

ISO tanusítvány

Nézze meg prezentációnkat!
Esettanulmány

Egy 65 éves páciens, aki hibás fogsorral érkezett hozzánk. Az implantátumok beültetése után a páciens ideiglenes fogpótlást kapott. A véglelges kerámia fogsort, a fogbeültetést követ? 3 hónapos gyógyulási id? után helyeztük fel.

 

A 47 éves páciens hölgy esztétikai okokból a hagyományos fémkerámia koronájának cseréje miatt érkezett. Fémmentes zirkónum koronákat készítettünk számára.