ThermalDent Fogászati és Szájsebészeti Klinika, Sárvár

P&S THERMALDENT
FOGÁSZATI KLINIKA

9600 Sárvár, Batthyány u. 41–43.
+36 30 845 5985
H – P 8:00 – 17:00

Digitalizáció a fogászatban

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a digitális technológia, mely a fogászatban is villámgyorsan és világszerte terjed. A technológia fejlődése nemcsak a fogorvosoknak nyújt könnyebbséget, hanem a páciensek is fő haszonélvezői.

ThermalDent Fogászati és Szájsebészeti Klinika, Sárvár

Kép forrása: 3Shape

Klinikánk igyekszik lépést tartani a gyors fejlődéssel, ennek érdekében nemrégiben lecseréltük régi, elavult panoráma-röntgenkészítő berendezésünket egy vadonatúj, a mai modern elvárásoknak megfelelő CBCT készülékre. Továbbá beszereztünk egy - jelenleg Vas megyében egyedülálló, kizárólag fogászatunkon elérhető – 3 Shape Trios intarorális szkennert, mellyel a korábbi hagyományos lenyomatvételi eljárást tudjuk felváltani.

Ebben a cikkben szeretnénk az újdonságokról bővebb információkat megosztani kedves olvasóinkkal, hogy Önök is bepillantást nyerhessenek a klinikánkon elérhető új technológiák részleteibe, milyen előnyökkel is jár a modern berendezések használata. Mert aki nem halad, az lemarad!

CBCT- a csúcstechnológiát képviselő berendezés

A Cone Beam CT (CBCT) egy speciális, háromdimenziós digitális röntgenleképezési módszer, mely által az állcsontszerkezetről és a fogakról tűpontos képet kaphatunk.

A vizsgálatra nem szükséges külön készülnie a páciensnek. A megszokott módon étkezhet, fogyaszthat folyadékot a vizsgálat előtt és azt követően is. Kollégáink figyelmeztetik, hogy a felvétel idejére minden fém alapanyagú ékszert, szemüveget vagy a kivehető pótlásokat távolítsa el, hogy az eredmény minőségét semmi se torzítsa. A felvétel teljesen biztonságos, fájdalommentes és pár perc alatt lezajlik. Várandós hölgyeknek azonban nem ajánljuk, hiszen a sugárterhelés – amely egyébként igen csekély – ártalmas lehet a magzatra.

Sok páciensünk fél a különböző vizsgálatoktól, azonban a fogászati CBCT gép előnye, hogy a berendezés nyitott, így a bezártságtól tartók számára is könnyebben elviselhető a vizsgálat. A felvétel közben a röntgencső és a detektor a páciens feje körül mozog, miközben kétdimenziós képeket készít, majd ezeket alakítja át háromdimenzióssá.

A CBCT gép is röntgensugarakat használ, azonban jó hír, hogy az alkalmazott sugárdózis jóval kevesebb, mint egy hagyományos CT-felvétel esetén, és csak minimálisan haladja meg a panoráma-röntgen által használt sugárdózist. A felesleges sugárterheléstől a gondosan beállított, személyre szabott paraméterekkel és ólomköpeny használatával védjük pácienseinket.

Milyen előnyei vannak a háromdimenziós felvételnek?

A CBCT gép előnye a hagyományos panoráma-röntgennel szemben, hogy háromdimenziós képet készít, esetleges torzulások nélkül, míg korábban csak kétdimenziós képet kaptunk. Ennek köszönhetően a felvétel sokkal pontosabb eredményt ad a csontról, illetve a fogakról.

A CT felvétel a fogászati beavatkozások számos területén hasznosnak bizonyult. Megállapítható például, hogy egy fog hány gyökérrel ill. gyökércsatornával rendelkezik, így javítva a gyökérkezelés hatékonyságát.

Egy rosszul nővő bölcsességfog eltávolítása előtt is érdemes CT-felvételt készíteni, hogy nagyobb biztonsággal végezzük el a műtétet az esetleges idegsérüléseket elkerülve.

A fogpótlások tervezésénél az implantológus első körben CT felvételt készít, melynek segítségével a rendelkezésre álló csontállomány vastagsága határozható meg. Így egyértelműen megállapítható, hogy szükség van-e csontpótlásra implantáció előtt.

A minden részletre kiterjedő diagnózisnak köszönhetően az implantológus különböző méréseket tud végezni, ezáltal pontosabban meg tudja határozni a behelyezendő implantátumok méretét, számát, illetve beültetési irányát, így biztonságosabbá téve az implantálás menetét.

Pontosabb vizsgálati eredményt ad az arckoponya esetleges sérüléseiről, a fejlődési rendellenességekről, mely által segíti megtervezni a műtéti korrekciók kivitelezését.

Érintésmentes lenyomatvétel a 3Shape Trios intraorális szkennerrel

Számunkra rendkívül fontos, hogy kövessük a legújabb trendeket, illetve pácienseinket a legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki. Ezért beszereztük a 3Shape TRIOS 3 típusú intraorális szkennert, mely több tudományos kutatásban is minden szempontból a legjobb helyen szerepelt! Büszkék vagyunk rá, hogy a megyében kizárólag fogászatunkon érhető el ez a rendkívül precíz és fájdalommentes lenyomatvételt biztosító gép, de országosan is, a fővárost kivéve, csak néhány városban található meg.

De mi is az az intraorális szkenner és miért jobb, mint analóg elődje?

Az intraorális szkenner a hagyományos lenyomatvételi eljárások alternatívájaként alkalmazható. Az intraorális szkennerrel teljesen érintésmentesen tudunk digitális lenyomatot venni a fogakról, illetve az állcsontról. Alakja hasonlít egy nagyobb fogkefére, ami a mintavételezést megkönnyíti.

Egyik legnagyobb előnye, hogy az eljárás során nem használunk lenyomatanyagot, így elkerülhető a kellemetlen érzés, az öklendezési reflex és az esetleges nyálkahártya irritáció.

A szkenner fejével mindössze pár perc alatt készített fotók ezreiből a gép összeilleszti a fogsor háromdimenziós modelljét, mely rendkívül pontos és precíz képet ad. Mindez azt eredményezi, hogy kevesebb utólagos korrekcióra kell csak számítani, ami csökkenti a teljes kezelési időt. Ez korábban a hagyományos lenyomatvétellel szinte lehetetlen volt.

Az eredmények azonnal ellenőrizhetőek, és ha szükséges, a korrekciók rövid időn belül elvégezhetőek. Ha valamilyen oknál fogva – mint például a páciensnek a lenyomatvétel közben nyelési ingere támad- a folyamatot meg kell szakítani, ez adatvesztés nélkül megtehető, majd pedig folytatható. A végeredmény kifogástalan, így nincs szükség újabb lenyomatvételre.

A kezelés egész menete végigkövethető a számítógép képernyőjén, és a páciens saját maga is láthatja fogazatának színes és élethű változatát. A mintavétel végén a 3D virtuális modellt a páciens arcfotójába illesztjük, így azonnali, személyre szabott mosolytervezést és egyedi fogszín meghatározást tudunk készíteni, így pácienseink már az első alkalommal láthatják a várható végeredményt.

Az intraorális szkennerrel történő lenyomatvételt elsősorban rögzített, azaz fix fogpótlások, mint az inlayek, onlayok, héjak vagy a fém vázas, illetve fémmentes esztétikus koronák készítésekor alkalmazzuk.

Ahogy Ön is látja, a fogorvosnál tett látogatása sokkal kellemesebbé és hatékonyabbá válik az új technológiák segítségével, így félelemre nincs oka többé.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.

Megosztás a Facebook-on

Készítette: Dr. Soós Dorottya

Vezető fogorvos, fogorvosi diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Fogorvostudományi Szakán szerezte meg.
Szakterületi közé tartozik: Általános fogászat, dentalhigiéniai-, esztétikai-, megelőző- és kisebb műtéti beavatkozások.