ThermalDent Fogászati és Szájsebészeti Klinika, Sárvár

P&S THERMALDENT
FOGÁSZATI KLINIKA

9600 Sárvár, Batthyány u. 41–43.
+36 30 845 5985
H – P 8:00 – 17:00

Ön is szeretne szép, fehér fogakat, de kétségei vannak a fogfehérítéssel kapcsolatban?

Ön is szeretne szép, fehér fogakat, de kétségei vannak a fogfehérítéssel kapcsolatban?

Mindnyájan szeretnénk ragyogó mosolyt, tündöklő, fehér fogakat, azonban nem mindenkinek adatik ez meg. Fogaink színét befolyásolja a genetika, az életmód és a táplálkozás egyaránt.

A fogászatunkon elérhető fogfehérítési eljárásokkal újra szép, fehér fogakat tudunk pácienseinknél elérni, és mindezt teljesen biztonságosan és fájdalommentesen.

ThermalDent Fogászati és Szájsebészeti Klinika, Sárvár

Sokunkban felmerült már a kérdés, hogy az eljárás során alkalmazott peroxid hatóanyag káros-e a fogzománcra, azonban a peroxidmentes fogfehérítő anyagokat reklámozó cégek híresztelése a peroxid káros hatásairól tévesek!

A peroxiddal történő fogfehérítés során a kis méretű hidrogén-peroxid molekula szabadon be tud jutni a fogszövetekbe, ahol egy oxidációs folyamat által szabad gyökökre bomlik. Ezek a gyökök szerves kötést alkotnak a fogszövetekben található, elszíneződést okozó nagy molekulájú festékanyagokkal, ezáltal kisebb, színtelen molekulákra darabolva azokat.

A fentiek alapján nyugodtan állíthatjuk, hogy a fogfehérítő kezelés teljesen biztonságos, ha az orvos utasításait betartjuk és a kötelező kontrollokon megjelenünk. A fogak szerkezetének visszafordíthatatlan változása csak a nagy mennyiségben, észszerűtlenül használt anyagfelhasználás és orvos által nem kontrollált esetekben fordulhat elő.

Hol érdemes fogfehérítést végeztetni?

Csak és kizárólag fogorvos által alkalmazott anyagokkal, a fogászati rendelőben, vagy az orvos utasításait pontosan követve, a tőle vásárolt, megbízható anyagokkal otthon történhet a fogfehérítés.

Mi történik a kezelés alatt? Milyen anyaggal/eljárásmóddal kezelik a fogamat?

Kétféle fogfehérítési módszer közül választhatnak pácienseink; van a rendelőben végzett és otthoni fogfehérítés.

Mindkettő ugyanazzal a hatóanyaggal (hidrogén-peroxid) fehérít, azzal a különbséggel, hogy az otthonra megvásárolható termék kisebb hatóanyagtartalommal rendelkezik.

A rendelői fogfehérítést a fogorvos, vagy a dentálhigiénikus kolléga végzi, aki a kezelés előtt pár nappal eltávolítja a fogkövet és az elszíneződéseket. A kezelés megkezdése előtt behelyezésre kerül egy szájterpesz, ami a fogfehérítő anyag precízebb felhelyezését segíti elő. Ezután egy fényre kötő, speciális anyagot visz fel az ínyre, mely megakadályozza a fehérítő anyag fogínyre jutását. Végezetül felkeni a fogakra magát a fogfehérítő anyagot, mely típusától függően 10-30 percig fejti ki hatását. Az idő letelte után az anyagot lemossa és szintén az alkalmazott fehérítő márkájától függően vagy újból felkeni, vagy csak pár nap múlva ismétli meg a kezelést. A rendelői fogfehérítés előnye, hogy gyorsabb és a szakszemélyzet végzi a kezelést. Hátránya, hogy a végeredmény nem minden esetben olyan feltűnő és tartós

Az otthoni fogfehérítést szintén fogkőeltávolítás előzi meg. Pár nap múlva a fogorvos vesz egy lenyomatot a fogakról, melyre a fogtechnikai laborban egy speciális, fogfehérítő sínt készítenek el. A fogászaton megvásárolható fogfehérítő anyagot a fogorvosi utasításoknak megfelelően otthon, 1-2 héten belül, éjszakánként kb. 6-8 órán keresztül kell alkalmazni a fogfehérítő sín segítségével. Az otthon végezhető fehérítés nagyobb kooperációt igényel a páciens részéről, de a végeredmény saját tapasztalatok alapján tartósabb és feltűnőbb.

Milyen gyakran alkalmazható a fogfehérítés?

Általánosságban elmondható, hogy mind az otthoni, mind a rendelői fogfehérítés kb. évente végezhető újra, de a tartósság miatt pár használat után ez az idő több évre is nőhet. A fogfehérítő kezelés átlagos tartóssága 2-4 év!

Nagyon fontos, hogy a fogfehérítés csak fogorvosi kontroll mellett végezhető, így elkerülhetőek azok túlzott használatából adódó, a fogzománcban visszafordíthatatlan fehér, foltszerű, vagy opálos színt okozó elváltozások.

Milyen eredmény várható? Mennyivel lesz fehérebb a fogam?

Általánosságban elmondható, hogy 1-2 árnyalattal lesz fehérebb a fogazat, de ez függ a kiindulási állapottól, valamint a fogakat elszínező élvezeti szerek alkalmazásától. Nem javasolt ugyanis a fehérítés időtartama alatt kávét, teát, vörösbort, kólát fogyasztani, valamint dohányozni, mert az ezekben előforduló festékanyagok hátráltathatják a fehéredési folyamatot. A tartósság növelése érdekében a fogfehérítő kezelés után is javasolt ezek használatának minimalizálása.

Hány éves kortól lehetséges?

Fogfehérítést végezni 16 éves kor betöltése után lehetséges, korábban nem javasoljuk, mert ennél fiatalabb korban a fog pulpakamrája (ahol az ideg található) még túl tágas, így a fog érzékenyebbé válna a fehérítés közben.

Kinél lehetséges az eljárás? Befolyásolja -e a fogak állapota a fogfehérítés lehetőségét?

A fogfehérítést mindig megelőzi egy állapotfelmérés és egy szájhigiénés kezelés. Az ínyt érintő betegségek és helyreállításra alkalmatlan fogak esetén a fogfehérítés nem elvégezhető. Mivel terhesség alatt a fogíny állapota megváltozik, így érdemes a szülés után felkeresni orvosunkat fehérítés céljából.

Lehetséges- e fogfehérítés fogpótlás esetén?

Egy új fogpótlás (ami lehet implantátumon rögzülő, kivehető, vagy rögzített), esztétikus tömés vagy kerámia héj készítése előtt érdemes azokat a fogakat, melyekre pótlás nem kerül kifehéríttetni, így az új fogpótlás vagy kerámia héj világosabb színből készülhet, valamint tudunk használni fehérebb tömőanyagot is egy tömésnél. Továbbá érdemes fehérítést végeztetni azokon a fogakon is, melyek egy gyökérkezelés miatt elszíneződtek, vagy azokon, melyekre vékony kerámia héj, illetve korona készül, mert így nem befolyásolja negatívan a héj/korona alatt elhelyezkedő sötétebb fog a pótlás színét, ezáltal egy esztétikusabb, természetesebb eredményt érünk el.

Mivel a fogakra rögzített korona nem azonos a fogszövettel, így a fogfehérítő anyag annak színében változást nem képes okozni. Abban az esetben, ha a szájban van pár fogon korona, a fogfehérítés a saját fogakon a szokásos módszerekkel elvégezhető, majd a fogfehérítő kezelés lezajlását követően a régi koronákat újakra (az új fogszínnek megfelelő színűre) cseréljük. Ezzel a megoldással esztétikusabb és szebb mosolyt érhetünk el.

Mennyi ideig tart a kezelés?

A rendelői fogfehérítés általában több alkalmas kezelés, melynek során az első üléskor akár 2-3-szor is felkenésre kerülhet az anyag. Ahhoz, hogy a fehérítő anyag kifejtse hatását, időre van szükség, így az első kezelés alkalmával kb. másfél órával kell számolni. A további időpontok az első kezelést követő pár napban következnek, melyek kb. 1 órán keresztül tartanak.

Az otthoni fogfehérítéshez szükséges lenyomatvétel negyed óra alatt elkészül, a továbbiakban a páciens otthon, magának végzi a fehérítést.

Fájdalommentes a kezelés?

A fogfehérítés fájdalommentes, azonban fogérzékenység a fehérítő anyag eltávolítását követő időszakban jellemző. Az érzékenység csökkentése érdekében javasoljuk egy speciális fogkrém használatát, valamint óva intünk a hideg, szénsavas, citrusos ételek, italok fogyasztásától. A fogfehérítésnek ez az egy általános mellékhatása van, mely az utasításokat betartva pár napon belül elmúlik.

Érdemes- e fogfehérítős fogkrémet használni?

A válasz egyértelműen nem, hiszen a „whitening” fogkrémek hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy nagyobb szemcseméretűek, ezáltal intenzívebben koptatják a külső, elszíneződött zománcot. Hosszú távú használata nem javasolt a fogzománc elvékonyodása, bizonyos fehér foltok megjelenése miatt.

Óva intek mindenkit a szénporos fogfehérítő fogkrémek használatától is, mert azokban még a whitening fogkrémeknél is nagyobb és durvább szemcsék vannak, amik még intenzívebben koptatják a zománcot. Az egy időben nagyon népszerű szénporos fogkrémek használata miatt több páciensem is felkeresett, hogy fehér foltokat vettek észre a fogukon. Ezek a foltok a zománc túlzott kopása miatt jelentek meg, melyek sajnos nem eltüntethetőek, csak idővel halványodhatnak.

Ha valaki mégis szeretne whitening fogkrémet használni, nincs semmi akadálya, csak be kell tartani azt a szabályt, hogy félévente maximum 2 hétig szabad vele fogat mosni.

Ennyi idő alatt pedig valljuk be, látható eredmény nem érhető el, így, ha valaki vakítóan fehér mosolyt szeretne, keresse fel inkább fogorvosát és bízza magát szakértőkre!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.

Megosztás a Facebook-on

Készítette: Dr. Soós Dorottya

Vezető fogorvos, fogorvosi diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Fogorvostudományi Szakán szerezte meg.
Szakterületi közé tartozik: Általános fogászat, dentalhigiéniai-, esztétikai-, megelőző- és kisebb műtéti beavatkozások.