ThermalDent Fogászati és Szájsebészeti Klinika, Sárvár

P&S THERMALDENT
FOGÁSZATI KLINIKA

9600 Sárvár, Batthyány u. 41–43.
+36 30 845 5985
H – P 8:00 – 17:00

Implantátumot szeretne, de hogyan is zajlik a beavatkozás?

Implantátumot szeretne, de hogyan is zajlik a beavatkozás?

Végre elhatározta magát, hogy hiányzó fogait pótoltatja, és természetesen kíváncsi a kezelés pontos menetére. Az alábbi cikkben igyekeztünk teljeskörűen körbejárni a témát, hogyan is készül egy implantátum, mennyi időt kell várnia a beavatkozások között, mire kell számítson, és még sok más kérdésre választ fogunk adni! Tartson velünk!

ThermalDent Fogászati és Szájsebészeti Klinika, Sárvár

Az implantátum beültetés egy nagyon pontos előkészületet igénylő beavatkozás. Az első konzultáció alkalmával implantológusa alaposan kivizsgálja Önt, kitér a korábbi betegségeire, esetleges műtéti beavatkozásokra. Az elkészült CT-felvétel segítségével felvázolja a kezelési lehetőségeket, és igényeit szem előtt tartva készít egy kezelési tervet, illetve egy árajánlatot. Az árajánlatot áttekintve felteheti kérdéseit fogorvosának, illetve minden kétségét is meg tudja vele beszélni, mielőtt fogorvosa nekilátna a beavatkozásnak. Ha minden kérdésére választ kapott, és az árajánlatot is megfelelőnek találta, akkor egyeztetnek egy időpontot az első beavatkozásra.

A pótlandó fogak számától, a csontállománytól és még számos körülménytől függ, hogy hány beavatkozásra lesz szükség.

A kezelési terv elfogadása után első körben a fogazat szanálása történik. Fogorvosa elvégzi a szuvas fogak betömését, illetve szükség esetén gyökérkezelését. A fogínybetegségeket is szükséges kezelni, illetve a nem megtartható vagy gyulladt fogakat eltávolítani.

A kezelések mennyiségétől, a fogíny állapotától függően implantológusa eldönti, hogy a beültetés azonnal a foghúzást követően történhet-e, vagy szükséges néhány hét gyógyulási időt kivárni. Ez utóbbi általában gyulladt fog eltávolítása esetén javasolt.

Ha a fenti esetek nem állnak fent, akkor ideális esetben csak egy szájhigiénés kezelésre, azaz a fogkő eltávolítására van szükség.

Az implantátum behelyezés helyi érzéstelenítésben vagy igény esetén altatásban történik. A fogínyen egy kis metszést ejt orvosa, és a kifúrt csontba helyezi a megfelelő méretű implantátumcsavart, melyet egy újabb csavarral zár le, és végül a fogínyt néhány öltéssel összevarja. A kezelés alatt a fájdalomcsillapításnak köszönhetően Ön semmit nem érez ebből. Maga az implantátum beültetése nem vesz több időt igénybe, mint 1-2 óra, de ez nagyban függ természetesen a behelyezett implantátumok számától is.

Maga az implantálás elsőre ijesztőnek hangozhat, azonban a beavatkozás után Ön is látni fogja, hogy nem jelentett többet, mint például egy foghúzás. Ha helyi érzéstelenítéssel történt a kezelés, akkor akár egyedül is távozhat, természetesen, ez nem érvényes altatásos beavatkozás esetén, amikor a pácienst kizárólag felnőtt kísérővel engedjük haza. Ha érdekli a szedáció, akkor részletes információt talál erről a témáról múlt havi blog cikkünkben.

Az implantálást követően néhány napig antibiotikumot kell szednie, illetve implantológusa részletesen tájékoztatni fogja Önt az otthoni teendőkről. A beültetést követően fájdalom, illetve arcduzzanat előfordulhat, de a kapott gyógyszerekkel ez viszonylag hamar megszűnik. A fájdalomcsillapítót szükség szerint javasolt szednie, azonban a napi maximális dózist ne haladja meg! Az antibiotikumot orvosa által elmondottak alapján, általában 4-7 napig kell bevennie.

Ha az első pár napban arca jelentősen megduzzadna, akkor erre a célra alkalmas jégzselével tudja kezelni, illetve tanácsos megemelt párnán aludnia. A jégzselé használatánál ügyeljen a fagyásos sérülések elkerülésére, mindig csak valamilyen textilbe csavarva helyezze a bőrére, illetve a duzzadt területet maximum 1-2 percig szabad csak jegelnie, majd minimum 10 percet kell várnia az újabb pár perces jegeléssel.

A műtétet követően fordítson kiemelt figyelmet a szájápolásra. Minden esetben fogait a műtéti területet kihagyva fogkrémmel és fogkefével alaposan tisztítsa meg. Az első nap elteltével már a beültetett implantátum környékét is tisztíthatja, de kizárólag óvatos mozdulatokkal, és egy újonnan vásárolt, extra puha sörtéjű fogkefével. Javasoljuk, hogy chlorhexidine tartalmú szájöblögetőt is használjon naponta többször.

Nagyon fontos, hogy a sebet ujjal, vagy bármi mással ne piszkálja! A sebet szívogatni és közvetlenül a műtéti területet erősen öblögetni nem szabad. Az implantáció helyén kerülje a rágást! A seb védelme érdekében nem ajánlott a kemény, erős rágást igénylő, a nagyon fűszeres, csípős és a sebgyulladást előidézhető ételek fogyasztása az első pár napban. Sebgyulladást okozhatnak a tejes és nyers tojásos ételek, mivel ezek természetes formában tartalmaznak baktériumokat, melyek a sebbe és annak területére kerülve gyulladásos folyamatokat indíthatnak be.

Mindezeken felül a műtét után pár napig kerülje a sportot, a szaunát, a melegvizes gyógyfürdőt és az erős fizikai munkát, mert ezek utóvérzést idézhetnek elő. Nagyon fontos, hogy pár napig ne dohányozzon és ne fogyasszon alkoholt vagy kávét, mivel ezek sebgyulladást is okozhatnak.

Közvetlenül a fogászati beavatkozás után inni akár azonnal is lehet, enni viszont csak a helyi érzéstelenítő hatásának elmúlása – várhatóan 2-4 óra - után, mivel az érzéstelenítő hatására nem fogja érezni teljes mértékben ajkát, nyelvét, így akár bele is haraphat. Erre a napra ne tervezzen be semmit mást. Pihenjen sokat, és óvja sebét!

A beavatkozást követő 7-10. napon varratszedésre fogja hívni orvosa. Ez rövid időt vesz igénybe, és gyakorlatilag fájdalommentes, nem kell tőle félni. Orvosa megvizsgálja a gyógyuló sebet, és tájékoztatja, hogy mire figyeljen oda az implantátum megóvásának és gyógyulásának érdekében.

Ezután következik a gyógyulási idő, mely általában 3-6 hónapig terjed. A csont egy lassan átépülő szövet, így hosszabb időre van szüksége, hogy a titánból készült implantátumot magába fogadja. A gyógyulási időt minden esetben szükséges kivárni, hogy az implantátum minél jobban beépüljön a szervezetbe.

A gyógyulási idő leteltével fogorvosa helyi érzéstelenítésben egy apróbb bemetszést végez a stabilizálódott implantátum felett, és a korábbi zárócsavar helyett behelyezi az ínyformázót, mely már egy kicsit ki fog látszódni az ínyből. Pár öltéssel a felvágott ínyt összevarja, azonban ebből Ön semmit nem érez az érzéstelenítőknek köszönhetően.

Az ínyformázó célja, hogy a későbbi koronáknak vagy egyéb rögzítőelemeknek esztétikus és élethű lágyrészeket alakítsunk ki. Ha nem felszívódó varratokat használt fogorvosa, akkor azokat kb. 10-14 nap múlva távolítja el. Az implantátum feltáró kisműtét az implantátumok számától függően fél-1 óráig tart.

Az ínyformázásra szánt 2 hét eltelte után implantológusa megkezdi az implantátum felépítményének, vagyis a végleges fogpótlásnak az elkészítését. Ehhez az első alkalommal lenyomatokat vesz, mely fogászatunkon már digitális módon is lehetséges, a 3Shape Trios Intraorális Szkennernek köszönhetően. A lenyomatvétel teljesen fájdalommentes, így helyi érzéstelenítésre itt már nincs szükség. Az ínyformázó csavart a mintavétel idejére egy újabb csavar, a lenyomatvételi csavar váltja fel, melyek a későbbi fogtechnikai laboratóriumi munkához szükségesek. A lenyomatvétel nagyon pontos és precíz munkát igénylő folyamat, így ennek az alkalomnak az időtartama várhatóan 1 óra lesz.

A következő alkalom 2-3 nap múlva esedékes és újra kb. 1 órát vesz igénybe. A laboratórium által elkészített, még félkész fogpótlást fogorvosa a helyére próbálja, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az elkészült korona vagy protézis pontosan illeszkedik-e az implantátumgyökérre. Ha szükséges, akkor további pontosításokat végeznek.

A végleges fogpótlást ezt követően 1-2 napon belül fogorvosa a legnagyobb precizitással rögzíti Önnek, illetve elvégzi az esetleges minimális korrekciókat, hogy a későbbiekben a pótlás semmilyen kellemetlen érzést ne okozzon Önnek. Ez alkalommal is érdemes számolnia 1 órás időtartammal, mivel ez az utolsó találkozó fogorvosával, aki a beavatkozást követően teljes körű információt ad Önnek a fogpótlás használatára és tisztítására vonatkozóan.

Ahogy Ön is látja, az implantálás egy hosszabb időt igénybe vevő folyamat, azonban ennek a korszerű technikának köszönhetően élethű, új fogakat kap, és így újra teljes értékű életet élhet, és önfeledten mosolyoghat!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.

Megosztás a Facebook-on

Készítette: Dr. Soós Dorottya

Vezető fogorvos, fogorvosi diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Fogorvostudományi Szakán szerezte meg.
Szakterületi közé tartozik: Általános fogászat, dentalhigiéniai-, esztétikai-, megelőző- és kisebb műtéti beavatkozások.